Božićna čestitka 24.12.2023.

Dragi vjernici!

U božićnoj noći anđeo govori pastirima: „Javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se rodio Spasitelj. Evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama“
Lk 2, 10-12.

Među mnogim lošim i uznemirujućim vijestima o ratovima, pobunama, prirodnim katastrofama imamo dobru vijest koja dolazi od samoga Boga. Dolazi nam Božje svjetlo koje želi raspršiti tamu u kojem se nalazi čovječanstvo.

Bog uzima ljudsku narav i rađa se kao maleno dijete. Za vjernike to je radosna vijest da se Bog rodio među nama, nama u svemu jednak osim u grijehu.

Ta vijest nije radosna samo za kršćane nego za sve ljude. Bog želi sve ljude usrećiti svojim božanskim životom.

O Božiću mnogi se pitaju što kupiti i dati dragim osobama. Ima nešto što možemo pokloniti, ali ne možemo kupiti. Takav dar nam daje sam Bog.

Bog nam u svome Sinu Isusu daruje svoju ljubav i svoju bliskost. Zato ovih dana budimo strpljivi, dobrohotni, ispunjeni ljubavlju, te malenim gestama i stvarima iskazujmo iskrenu ljubav jedni prema drugima.

Pokažimo da nam je stalo do svakoga. Jer svaki bližnji nam je dar Božji osobito u obitelji. Nakon toga možemo pridodati i neki mali poklon koji će zapravo biti velik – jer je od srca.

Čestitajući sretan i blagoslovljen Božić želimo nastaviti iskazivanje bliskosti i ljubavi u 2024. godini.

Vaši svećenici: Mato Matić, župnik
Andrija Vrane, supsidijar
Sebastijan Valjavec, župni vikar


Dragi župljani!

Na kraju ove godine želim srdačno zahvaliti svima koji sudjeluju u životu naše župe. Najprije svećenicima koji savjesno djeluju u pastoralnom radu.

Zahvaljujem župljankama koje redovito svakog ponedjeljka čiste crkvu iz ljubavi prema Gospodinu i prema župljanima koji se u njoj okupljaju i slave Božja otajstva.

Zahvaljujem svim zborovima, voditeljima i orguljašima koji nam pomažu da naša liturgijska slavlja budu uzvišena i svečana.

Zahvaljujem ministrantima koji su najbliži oltaru i poslužuju na svetim misama.

Zahvaljujem djeliteljima svete pričesti koji savjesno vrše svoju službu.

Zahvaljujem čitačima koji nam razgovjetnim čitanjem naviještaju Riječ Božju.

Zahvaljujem vjeroučiteljima u školi i župi koji našu djecu poučavaju u vjerskim istinama.

Zahvaljujem svim zajednicama koje djeluju u našoj župi na njihovima molitvama i djelima.

Zahvaljujem svima koji kroz godinu doprinosite svojim darovima za potrebe župe.

Zahvaljujem članovima župnog karitasa i svima koji pomažete bližnjima u raznim potrebama.

Zahvaljujem svima koji svakog dana prije večernje svete mise molite krunicu i druge pobožnosti za Božji blagoslov.

Zahvaljujem svim skupljačima milostinje koji marljivo vrše svoju službu.

Zahvaljujem svima koji se brinu za cvijeće u crkvi i oko crkve

Zahvaljujem svima koji na bilo koji način pomažete da župa živi svoje poslanje.

Najveća zahvala ide dragom Bogu koji nam daje svoje darove za dobro zajednice.

Mato Matić, župnik


Danas…

Danas je četvrta nedjelja došašća i Badnjak. Prije podne bit će redovite svete mise u 8; 9:30 i 11 sati. Navečer bit će tri polnoćke: u 18; 20 i 24 sata.

Sutra na Božić svete mise bit će u 6:30; 8; 9:30; 11 i 18:30 sati.

U utorak na blagdan Svetog Stjepana svete mise bit će u 8; 11 i 18:30 sati.

Blagoslov obitelji započet će u srijedu 27. prosinca na blagdan Svetog Ivana apostola. Raspored blagoslova imate na oglasnim pločama, na papirima koje možete uzeti i na internetu na stranici naše župe.

Lijepo molimo nove župljane da se jave ako već nisu. Isto tako molimo župljane da se jave ako su promijenili adresu stanovanja.

Obitelji koje nemaju na vratima stana prezime, broj stana ili sličnu oznaku neka u vrijeme blagoslova stave neki znak na vratima da znamo kome ćemo doći.

Obitelji koje znaju da neće biti do 14 sati doma trebaju se javiti da im istog dana dođemo nakon 17 sati. Ići ćemo samo onima koji nam se jave.

Naknadni blagoslov obitelji kod kojih nismo bili bit će u subotu 20. siječnja od 9 sati i u nedjelju 21. siječnja od 13 sati. Isto se trebaju javiti u župni ured ili na župni e-mail. Dobro je napisati telefon za kontakt.

Za vrijeme blagoslova obitelji radnim danima svete mise bit će samo u 7:30 sati.

Sveta potvrda ili krizma u našoj župi bit će u subotu 13. travnja, a prva sveta pričest u subotu 18. svibnja. O svim detaljima dogovorit ćemo se na roditeljskim sastancima početkom veljače.

Imate božićni broj GK i ostali katolički tisak……..

KRATKI PREGLED DOGAĐANJA U NAŠOJ ŽUPI U 2023. GODINI

U župi je važno redovito slavljenje Boga euharistijskim slavljima (svetim misama), primanjem svetih sakramenata, različitim pobožnostima i susretima mnogih zajednica.

Vjeronaučni susreti

Ovdje bih posebno naglasio redovite vjeronaučne susrete djece predškolske dobi, prvopričesnika, krizmanika i mladih. Djeca i mladi mogu zavoljeti Isusa promatrajući nas odrasle vjernike.

Pobožnosti

Jedna od pobožnosti je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Cjelodnevno klanjanje u našoj župi je 5. ožujka. Zatim na Veliki četvrtak od završetka obreda do ponoći, te na Veliku subotu kroz cijeli dan. Klanjamo se i svakog četvrtka nakon večernje svete mise.

Druga pobožnost koja nam pomaže u duhovnom rastu je pobožnost križnog puta. U korizmenom vremenu svakog petka i svake nedjelje prije svete mise razmatramo muku, smrt i uskrsnuće Isusovo.

Sljedeća pobožnost je molitva krunice koja se moli prije večernje svete mise. Krunica je skraćeno evanđelje gdje se sjećamo Isusova djetinjstva, javnog djelovanja, te konačno smrti i uskrsnuća.

Svake srijede nakon večernje svete mise utječemo se zagovoru Svetog Josipa u svim potrebama obitelji, župe, nadbiskupije, cijele Crkve i svijeta.

Djelovanje župnog karitasa

Isus je ujedinio sve zapovijedi u jednu: ljubav prema Bogu i bližnjemu. Ljubav prema bližnjemu očituje se u karitativnom djelovanju. U našoj župi redovito svake prve subote u mjesecu članovi župnog karitasa primaju hranu i ostalo koje nose najpotrebnijima u našoj župi. Isto tako kad se skuplja za stradale u poplavama, potresima i ratovima župljani su velikodušni u darivanju.
Koncerti

Sve što sam napisao je nešto što se redovito živi. No ima događaja koji nas oplemenjuju i utječu na naš duhovni život, a nisu svakidašnji. To su mnogi koncerti. U ovoj godini 15. siječnja božićni koncert je je održan u crkvi na kojem su sudjelovali: MVA Špansko, Muški pjevački zbor Bistra i klapa Balinjera.
22. siječnja zbor mladih naše župe Maranatha održao je devetnaesti po redu koncert Ding Dong uz nastupe zbora Lilium iz Sesvetskih Sela, Klape Kana G i Gospe sastav The messengers.

21. svibnja održana je večer klapa “Tradicionalne ćakule kod Gospe Žalosne“. Nastupili su klapa Kana G, klapa Banderija i Oželanda.

3. lipnja dječji zbor Santo, koji redovito pjeva na svetoj misi u 9:30, pred punom crkvom održao svoj koncert. Djeca su bila presretna što su mogla svojim glasovima pokazati kako slave Boga.

19. studenoga na koncertu su nastupili MVA Špansko i VA Contesse iz Suhopolja.

Dobro je spomenuti se i krštenja petog djeteta obitelji Čehil koje je krstio 29. siječnja pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.

Ostali događaji

Uz mnoge lijepe događaje koje bi bilo prikladno spomenuti su obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za Božja dobročinstva. Učenici različitih razreda uz pomoć vjeroučiteljica postavili su u crkvi izložbu uspješnih likovnih i literarnih radova.

I ove godine prije Božića i Uskrsa održao se susret starih i bolesnih osoba. Nakon sakramenta pomirenja, slavili smo svetu misu i podijelili bolesničko pomazanje. Nakon slavlja u crkvi svi su se okrijepili u pastoralnom centru. Za sve sudionike to je radostan susret jer se mogu vidjeti, pozdraviti i radovati jedni drugima.

Ostala događanja nalaze se u župnim oglasima u papirnatom obliku, u župnom uredu i na elektronskim stranicama župe.

Dobro je da se što veći broj župljana uključi u neku od grupa koje djeluju u župi.

Ove godine također smo napravili redizajn postojeće webstranice te na taj način omogućili pregled iste i preko mobilnih uređaja.