Home ZAJEDNICE Liturgijska grupa

Korisni sadržaji

 

WEB stranice zagrebačke Nadbiskupije

http://www.glas-koncila.hr/

http://www.zupa-ivanmerz.hr/

  

Naša crkva

IntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurchIntroChurch

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 30 


PDF Ispis E-mail

Liturgijska grupa u našoj župi ove godine ušla je u svoju desetu godinu postojanja. Prvi puta smo se sastali za Tijelovo 2009. godine. Prvih šest godina sam grupu vodio ja. Prije četiri godine pridružili su mi se u tumačenju riječi Božje Ivanka Samarđić i Ante Karamatić. Prošle godine nam se pridružila i Jadranka Vinković. Sada Božju riječ tumači nas četvero različitih, svak sa svojim pristupom i svak sa svojim stilom. Razlikujemo se ili smo slični kao što se razlikuju ili su slična četiri Evanđelja.

Kroz ovih deset godina bilo je i uspona i padova. Znalo nas se skupiti i dvadesetak a ima i sastanaka na kojima nas je četiri ili pet. Svjesni smo da nije najvažniji broj prisutnih nego kakva nam se rasprava – kao plod djelovanja Duha Svetoga – razvije i kakovu poruku sa Liturgijske nosimo na nedjeljno bogoslužje.  

Dan ili dva prije liturgijske pozivamo sudionike na susret i to tako da mailom šaljemo tekst nedjeljnih čitanja, koja ćemo razmatrati kako bi se mogli upoznati sa tekstom i promišljati o njemu i tako pripremljeni doći na susret. U pozivu na dolazak ih motiviramo nekom ključnom rečenicom iz ponuđenih čitanja.

Sastanak grupe obično počinje spontanom molitvom i zazivom Duha Svetoga. Otisnute tekstove nedjeljnih čitanja podjelimo svakom sudioniku. Zatim napravimo kratki uvod u kojem smo djelu Crkvene godine i što nas čeka u tekstovima koji su ponuđeni za čitanja slijedeće nedjelje. Zatim pročitamo sva tri čitanja i psalam. Svaki sudionik jedno čitanje. Voditelj po svom izboru pripremi kratki osvrt na sva tri čitanja i psalam koristeći tumačenja poznatih bibličara (Duda, Rebić, Zovkić, Tomašević, Čatić !). Kod njih tražimo odgovore u kojoj većoj cjelini Evanđelja je smješten tekst koji smo pročitali i zašto ga taj Evađelist baš tu smješta. Što nam Evanđelist želi poručiti ovim tekstom? Koja je njegova temeljna nakana? Povjesne okolnosti i okruženje u kojem se zbio događaj bacaju drugačije svjetlo na konkretni događaj nego ako ga vidimo samo iz današnje perspektive. Obično bibličari naglašavaju neke riječi koje pojačavaju intenzitet radnje izdvajaju učestalost pojedinih glagola ili imenica. Promotrimo koji likovi su prisutni? Kako oni reagiraju, a kako Isus?

>Nakon toga, svatko za sebe još jednom čita tekst, ostanemo nekoliko minuta u tišini i sabranosti pred Bogom, osluškujući i dopuštajući da nam Božja Riječ uđe u srce, da nas zahvati. Centralno pitanje na našim Liturgijskim sastancima na koje treba svaki sudionik odgovoriti je: Što meni Bog želi reći po svojoj riječi koju sam upravo čuo. Meni obično zaokupi pažnju neka rečenica ili samo jedna riječ. Nad tom riječi zastanem. Podcrtam ju. Pročitam je više puta, razmišljam zašto baš ta riječ ili ta rečenica. Otkrivam da je ona vezana uz stanje moje duše ili neki problem koji me trenutno opterećuje. Osluškujem i dopuštam da mi se spusti u srce. Promišljam kako bi Isus reagirao u toj situaciji. Mogu li ja reagirati imalo slično kao On? ...Kao da mi uzrok problema postaje jasniji, nazirem rješenje ... nadolazi spoznaja što mi je činiti. Odjeke Božje riječi i svoje spoznaje dijelim sa braćom i sestrama.


A tako i svaki od sudionika kaže što njemu Bog poručuje i što ga je posebno dotaknulo kroz nedjeljna čitanja. Nekoga dodirne Psalam nekoga Poslanica nekoga Stari zavjet a najčešće nam Bog progovori kroz Evanđelje. Naučili smo da se Bog kroz svoju riječ obraća svakom osobno zato svatko slobodno može iznijeti svoje mišljenje. Vježbamo se da nitko nikome ne upada u riječ i ne ispravlja ga. Vježbamo se biti strpljivi i slušati jedni druge. Svaki sudionik osvjetli svoj segment koji je njega dotaknuo i zato je svak dobro došao, svatko daje svoj neprocjenjivi doprinos. Svjedočanstva naših prijatelja približavju nas Isusu ili Isusa približe k nama. Sudionici liturgijske grupe svjedoče kako kad su bili na grupi radosnije sudjeluju u slavlju nedjeljne Svete mise i kako im je jasnija i služba riječi i propovijed. Kažu da su bolje sabrani.

Vrijeme je ograničeno, obično se zadržimo oko sat i pol, pa zato voditelj uvijek usmjerava i vodi grupu tako da se držimo konkretnog teksta, da ne idemo u širinu i da svatko tko želi stigne sudjelovati u lomljenju Riječi.

Bogu smo zahvalni jer gotovo na svakoj našoj liturgijskoj grupi bude prisutan svećenik, velečasni Andrija koji pažljivo sluša naša promišljanja. Ukoliko neki od sudionika ime dilema i nejasnoća, hvala Bogu, imamo koga pitati. Na kraju druženja i velečasni podjeli s nama što mu je Duh nadahnuo.

Od presudne je važnosti na koji način uključiti što veći broj vjernika da dostojno i dolično slave liturgijska slavlja, napose Dan Gospodnji. Očito je da se cijela župna zajednica, pod vodstvom župnika, treba o tome pitati i razmišljati kako o nekim naglascima tako i organizacijskim pomacima. Dok Crkva 'čini liturgiju', liturgija, a posebice euharistija 'čini Crkvu'. Smisao je, naše, liturgijske zajednice, da naši članovi, i svi župljani, budu zahvaćeniji duhom bogoslužja te da se to vidi u životu.

Mi želimo biti od pomoći ne samo župniku, prvom odgovomom za liturgijska slavlja, već i cijeloj župnoj zajednici.

Isto tako ne želimo davati neke 'recepte' za liturgijska slavlja veću prvome redu nastojati da članovi naše župne zajednice dublje shvaćaju i doživljavaju bogoslužje Crkve. Nudimo vam našu potporu u vašem hodu u vjeri a očekujemo od vas da nam budete potpora u u našem hodu u vjeri.

Ovo je još jedna prilika da se u Liturgijsku zajednicu uključe sve kategorije župljana, od djece (kao ministranata, čitača, pjevača i drugi) do najstarijih, kako bi se događalo međugeneracijsko prenošenje vjere.

Dođite petkom poslije večernje Mise u malu dvoranu ispod crkve da se u vašem i našem životu obistini ono što kaže prorok Izaija: „Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah. (Iz 55, 10-11)

Stipe Ćurković

 

Obavijesti

RASPORED MISA

 

NEDJELJOM u 8:00, 9:30*, 11:00* i 18:30 sati.

RADNIM DANOM  u 7:30* i 18:30 sati. Ponedjeljkom nema jutarnje mise. 

Ispovijedati se možete radnim danom pola sata prije mise. Nedjeljom se ne ispovijeda.

* U vrijeme ljeta od 1. srpnja do kraja kolovoza radnim danima sveta misa bit će samo u 18:30 sati, a nedjeljama u 8:0010:00 i 18:30 sati.


 

UREDOVNO VRIJEME:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16:30 do 18:30 sati.

 

Rkt. Župni ured BDMŽ Špansko

Jurja Barakovića 20

10090 Zagreb - Susedgrad


Telefon: 01/ 38 98 566


E-mail: zupaspansko@gmail.com

Web: www.zupa-bdmz-spansko.hr


Broj računa kod Erste&Steiermärkische Bank d.d. 

Župa B.D. Marije Žalosne

Barakovićeva 20, 10090 Zagreb-Susedgrad

IBAN:HR4424020061100282943

OIB:89347058117


Upravitelj župe: vlč. Mato Matić

Župni vikar: vlč. Luka Tufeković

 

ŽUPNE OBAVIJESTI

 

Tjedni raspored korištenja učionica Pastoralnog centra


1. MVA Špansko - ponedjeljkom 19:30-21:30 sati (I)

2. Molitvena zajednica Krvi Kristove + Schoenstatt - ponedjeljkom 19:00-20:15 sati (II)

3. Zbor mladih Maranatha - utorkom 19:15-22:00 sata (I)

4. Marijina legija - utorkom 19:00-20:15 sati (II)

5. Mješoviti pjevački zbor BDMŽ Špansko - srijedom 19:00-21:00 sat (I)

6. Kursiljo - srijedom 19:00-20:15 sati (II)

7. Zbor sv. Cecilije - četvrtkom 19:30-20:15 sati (I)

8. Susret obiteljske zajednice - zadnji četvrtak u mjesecu u 19:00 sati (II)

9. Zbor mladih Maranatha - četvrtkom 20:15-22:00 sata (I)

10. Liturgijska grupa - petkom 19:00-20:30 sati (II)

11. Susret mladih petkom u 20:30 sati

12. Povremeno MVA Špansko i/ili Mješoviti pjevački zbor - petkom 19:30-21:30 sati (I)

13. Predškolski vjeronauk - subotom 10:00-11:00 sati (I)

14. Pomoć u učenju, instrukcije i Caritas - subotom 10:00-11:30 sati (II)

15. Ministrantski susret -  subotom u 9:30 sati

16. Proba dječjeg zbora -  subotom u 14:30 sati

 

...